danish design museum

             åbningstider

11-16 torsdag - søndag

Presse

Hospitalsgade 13

8900 Randers

Telefon 60658811

 

50 m fra Randers Regnskov

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Amtsavisen.dk
 

Han viser dansk design på nyt museum


Danish Design Museum i Hospitalsgade i Randers lægger hovedvægt på Kay Bojesen-design.Klenodie. Preben Buchhave præsenterer unik Kay Bojesen-tælleramme, der har fundet vej til montrene. Foto: Richard Sylvestersen

Han har samlet, siden han var barn. Kan ikke forestille sig et liv uden at samle - på noget. Har heller ikke prøvet på at undertrykke sit medfødte samlergen. Til gengæld fandt Preben Buchhave, der til hverdag er ejendomsmægler hos Nybolig i Randers, på et tidspunkt ud af, at han ikke kunne blive ved med at lave tilbygning til familiens store villa i Kristrup for at få plads til sin samling.

Han måtte hellere se at komme ud af huset med sine mange papkasser og dele sin glæde for dansk design med andre. Så nu har han lejet 300 kvadratmeter lys og god plads i nederste ende af Jylland-bygningen i Hospitalsgade 13.

Her har Buchhave åbnet sit eget Danish Design Museum med masser af suveræne eksempler på dansk design i særklasse, som han har samlet siden 1989, fordi han ikke kunne lade være.

Nervepirrende døgn

Når man er inkarneret samler, som Buchhave, er man - næsten - uden for sund fornuft, når man støder på et emne, man ikke har i sin samling. Så må man bare eje det, koste - næsten - hvad det vil.

Han ved godt, at det er noget af et sats at åbne et museum for egne midler og uden en eneste offentlig krone som støtte.

»Men man må gøre det, man syntes, man skal gøre. Jeg ville være ked af en gang at sidde på plejehjem og ærgre mig over, at jeg ikke vovede at lave det museum, som jeg sådan brænder for« understreger Preben Buchhave.

Nogle gange i livet må man leve sin passion ud. Fuldt ud. Det er netop, hvad han er i gang med lige nu.Læs meget mere om Preben Buchhave og hans museum i Randers Amtsavis torsdag.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Randers Amtsavis:
 

Preben Buchhave med eksempler på effekter, man snart vil kunne studere nærmere på Danish Design Museum i Hospitalsgade. En Vipp-spand, en Kay Bojesen søpapegøje af træ og et emaljeskilt fra Cykelfabrikken Skandsen. Foto: Richard Sylvestersen

Træaber, pedalspande, røvskubbere og ellerter


 

Ejendomsmægler og samler Preben Buchhave åbner nyt design-museum i Hospitalsgade og søger frivillige, der kunne tænke sig et ulønnet deltidsjob som kustode.


Han fik en Kay Bojesen træabe foræret i 1987, og da han otte år senere blev gift, var der en elefant fra samme designers hånd blandt bryllupsgaverne. Det fik for alvor Preben Buchhave til at interessere sig for Kay Bojesens formgivning, og siden har hans samling af Bojesen-ting rundet de tusind i antal. Undervejs er interessen og med den den private samling blevet udvidet til at omfatte dansk design i almindelighed.

Glæden ved ting bliver dog ofte større, hvis man kan dele den med andre. Og det er lige præcis baggrunden for, at Preben Buchhave, der til daglig sælger huse hos Nybolig i Randers, nu realiserer en gammel drøm og åbner »Danish Design Museum«.

Åbningsdatoen er ikke endeligt fastsat, men det bliver i april - helst lige før påske. Og adressen er Hospitalsgade 13.

Adressen er valgt dels ud fra lejens pris, men i høj grad også på grund af beliggenheden. Den kan nemlig ses fra hovedindgangen til byens flagskib blandt attraktionerne, Randers Regnskov, og er samtidig nabo til en populær familie-restaurant.

Indtil videre vil det nye museum være afhængigt af frivillig arbejdskraft, hvorfor Preben Buchhave efterlyser folk, som kunne tænke sig at tage en kustode-tjans i ny og næ. Han kan kontaktes på telefon 60 80 19 75.

»Og jeg hører også meget gerne fra folk, som måtte have nogle spændende design-ting, som de vil låne ud til museet,« siger Preben Buchhave.

 

Antik og auktion: